30. 11. 2021

Vermikompostování

Rostlinný odpad, který je produktem každé domácnosti nemusí nutně končit ve sběrných kontejnerech. Trend vermikompostování (kompostování pomocí žížal) pochází z Japonska a postupně získává oblibu i u nás. Nejen, že nás zbaví části odpadků, získáme navíc velmi kvalitní hnojivo, které lze následně využít.

Jak začít?

Základem je vhodná nádoba. Na trhu jsou dostupné specializované vermikompostéry, ale postačí i podomácku vyrobený např. ze dřeva. Vhodné je opatřit dno otvory a zachytávat unikající tekutinu. Tento výluh označovaný jako žížalí čaj je jedno z nejhodnotnějších tekutých hnojiv. Orientační rozměry nádoby mohou být 50 x 50 x 20 cm.

Když je vermikompostér připravený, vytvoříme základku. Dobře poslouží zemina, vlhký karton nebo tráva. Dále přidáme rostlinné zbytky malých rozměrů (kvůli rychlejšímu rozkladu).

Na závěr to nejdůležitější – samotné žížaly. Pokud si chcete vermikompostování pouze vyzkoušet, bohatě postačí nakopat někde na zahradě. Pro vážnější zájemce je ke koupi speciální kalifornský hybrid se schopností rozkládat bioodpad velmi efektivně.

Do vermikompostu patří drobné kousky ovoce, zeleniny a dalších rostlin. Žížaly si poradí dokonce i s vaječnou skořápkou. Naopak nevhodné je velké množství slupek od citrusů, které mohou být silně chemicky ošetřené. Odpad živočišného původu se nedoporučuje z důvodu vznikajícího zápachu a tvorby dusíku, který by mohl ohrozit žížaly.

Práce žížal zblízka

Jan Fila

autor článku

zdroj: kompostuj.cz, kokoza.cz

ENVIMAGAZIN.CZ

Populárně naučný online portál specializující se na témata udržitelného rozvoje, životního prostředí a ekologie.

X